Įsibėgėjus 2019 mokslo metams, lapkričio mėnesio pirmąją savaitę, įvyko jau trečias tarptautinio Ersamus+ strateginės partnerystės projekto „Destroying prejudices“ (Nenusigręžk) mokomosios veiklos susitikimas. Bulgarijoje, Smolyano mieste mokinių ir pedagogų komandos susitiko iš penkių šalių mokyklų: Lietuvos, Italijos, Graikijos, Turkijos ir žinoma Bulgarijos. Lietuvos komandą atstovavo keturi moksleiviai: Emilė Kazimieraitytė (IVb gimnazijos klasė), Emilija Strupaitė (IIIb gimnazijos klasė), Domantas Bijanskas (IVb gimnazijos klasė), Lukas Riškus (IIb gimnazijos klasė), bei dvi mokytojos Zulfija Guzienė (anglų kalbos mokytoja ir projekto koordinatorė), Sonata Vaišnorienė (sporto ir sveikatos mokytoja).

Šis strateginės partnerystės projektas skirtas kovoti su išankstinėms nuostatomis ir jų neigiamais padariniais mokykloje. Projekto pagalba mokiniai nustatė išankstinių nuostatų priežastis, pasekmes ir priemones kaip su tuo kovoti. Visi esame skirtingi, tačiau mūsų skirtumai yra labai svarbūs žmogiškumui ugdyti. Mes tikime, kad visi žmonės nusipelno didelės pagarbos, nepriklausomai nuo odos spalvos, religinių įsitikinimų ir nuomonių. Jei tai  suprasime, mes sugebėsime gyventi harmonijoje ir gerbdami vieni kitus.

Moksleivius ir mokytojus priėmė Bulgarijos profiliuotos gamtos mokslų – matematikos „Vasil Lievski“ gimnazijos bendruomenė,  supažindino su gimnazija – trumpai pristatė istoriją, metodus, tradicinius šokius, turėjome galimybę stebėti vykstančias pamokas. Mokiniai jau pirmą dieną kibo į darbus ir parengė stendinius pranešimus, kuriuos ir pristatė projekto dalyviams. Visų šalių projekto komandos susitikimui ruošėsi iš anksto – mokiniai pristatė savo namų darbų plakatus.

Kitomis dienomis veiklų buvo dar daugiau. Projekto dalyviai vyko į išeinamąsias istorijos, geografijos, etninės kultūros, šokių pamokas. Aplankė antrą pagal dydį Plovdivo miestą, kuris yra ir vienas seniausių Europoje, savo akimis pamatė didingas romėnų miesto forumo liekanas, bei neišdildomą įspūdį palikusią pusapvalę areną, kurioje vyko gladiatorių kovos, ir Olimpinės žaidynės. Aplankė tokias vietas kaip senovinis bulgarų namas Laka kaime, pupų muziejus, „Snežankos“ televizijos bokštas, „Yagodinska“ urvai ir „Trigrado“ tarpeklis kartu su urvu vadinamu „Velnio gerklė“. Dalyviai mokėsi tradicinių projekto partnerių šalių šokių, žaidė interaktyvius žaidimus, susitiko su miesto meru ir savivaldybės atstovais, aplankė regiono švietimo įstaigą, Smolyano miesto muziejų ir planetariumą.

Projekto susitikimo mokomosios veiklos praplečia žinias apie ES demokratines vertybes, stereotipų ir diskriminacijos sąvokas. Skatina norą aktyviai kovoti prieš diskriminaciją, gerina tarpkultūrinį supratimą, bendravimą ir bendradarbiavimą. Plečia socialinį sąmoningumą, toleranciją, empatiją ir pabėgėlių empatiją. Taip pat lavina anglų kalbos žinias bei ugdo kritinį mąstymą bei komandinio darbo įgūdžius. Sekantis mokomosios veiklos susitikimas įvyks Italijoje, jau 2020 metais gegužės mėnesį, Italijoje.

Šiaulių sporto gimnazijos mokytojos Sonata Vaišnorienė ir Zulfija Guzienė.