Šiaulių sporto gimnazijos bendruomenė tiki, kad visi žmonės nusipelno didelės pagarbos, nepriklausomai nuo odos spalvos, religinių įsitikinimų ir nuomonių, todėl nesuabejojo dalyvauti Erasmus+ projekte ,,Nenusigręžk!”(angl. „Destroying Prejudice“). Pagrindinis projekto tikslas – skatinti aktyvų mokinių įtraukimą į visuomeninę veiklą, susijusią su stereotipų laužymu ir diskriminacijos naikinimu, didinant socialinį sąmoningumą, toleranciją, empatiją imigrantams ir pabėgėliams.

Pirmasis projekto susitikimas vyko Turkijoje, Adanos mieste, o antrasis – saulėtoje Graikijoje, Janinos mieste. Aplankyti Graikijos šalies bei pasisemti tiek moksliškos, tiek gyvenimiškos patirties ir į viską pažiūrėti kitomis akimis išvyko trys Šiaulių sporto gimnazijos mokytojos bei penki II – III gimnazijos klasių mokiniai. Jie turėjo paruošti šalies, miesto, savo gimnazijos, švietimo sistemos pristatymus, sukurti stereotipų laužymui ir diskriminacijos naikinimui skirtą logotipą. Šis susitikimas subūrė bendrai veiklai Lietuvos, Graikijos, Italijos, Bulgarijos ir Turkijos šalių atstovus. Susitikimo metu buvo tobulinamos jaunų žmonių kompetencijos, informuotumas apie ES demokratines vertybes bei anglų kalbos žinios, taikant neformaliojo ugdymo metodus: dirbant grupėse, per sportines veiklas, kūrybines dirbtuves, taikant vaidmenų žaidimus ir simuliacijas. Mūsų gimnazijos mokiniai aktyviai įsitraukė į veiklą: dalyvavo debatuose, kurių tema buvo ,,Lyčių nelygybė”, kūrė plakatus, eilėraščius, dalyvavo viktorinoje, kurios metu mobiliąja programėle ,,Kahoot” turėjo atsakinėti į pateiktus klausimus. Didžiuojamės, kad mūsų gimnazistai aktyviai dalyvavo veiklose, sugebėjo argumentuotai išsakyti savo nuomonę apie lyčių nelygybę Lietuvos politikoje bei užduoti klausimus kitų šalių mokiniams. Mokytojai taip pat neturėjo kada atsikvėpti, kadangi diskutavo apie kito susitikimo programą, kurios tema „Lyčių ir rasių nelygybė: bendri lyčių ir rasių stereotipai bei jų poveikis; kovos būdai su jais“. Be veiklos mokykloje buvo galimybė pamatyti ir susipažinti su Graikijos istorija, kultūra, tradicijomis. Aplankėme Salonikų, Previzos miestus, Graikijos salą Lefkadą, dar vadinamą Leukade bei kalnų didybės apsuptą Zagori kaimą. Savaitė susitikimų, diskusijų, buvimų drauge, šokių ir dainų siautulyje palietė kiekvieno jauno žmogaus širdį, todėl atsisveikinti nebuvo lengva. Visus ramino tai, kad gegužės pirmą savaitę susitiks Lietuvoje.

Grįždami namo diskutavome, jog viso pasaulio žmonės yra skirtingi, tačiau tie skirtumai yra labai svarbūs žmogiškumui ugdyti. Prigimtiniai skirtumai neturi tapti konflikto ar neapykantos šaltiniu, todėl mes tikime, kad sugebėsime gyventi harmonijoje ir gerbdami vieni kitus. “Tai buvo nepakartojama savaitė, galiu 100% teigti, jog pati geriausia mano gyvenime, kurios aš niekada nepamiršiu. Visa tai, ką patyriau, pamačiau, išgyvenau, pajutau, prisiliečiau, paragavau, įkvėpiau – išliks širdyje dar labai ilgai” (krepšininkas Lorenas).