Šiaulių sporto gimnazijos pedagogai birželio mėnesį kėlė bendrąsias ir dalykines kompetencijas Erasmus+ strateginės partnerystės projekto „Intercultural Volunteer Teenagers‘ Awareness“ “Būk savanoriu – pakeisk pasaulį“ metu.

Projekto dalyviai lankėsi Kogo koledže, kuriame susipažino su skirtingomis ugdymo erdvėmis, galimybėmis prisidėti prie savanorystės bei tvaraus naudojimo ugdymo procese. Ieškant inovatyvių sprendimų svarbu dalintis nuomonėmis, patirtimi bei skleisti savanorystės idėją tarptautiniu lygmeniu. Todėl siekiant minėto tikslo skirtingų šalių atstovai dalyvavo tarptautinėje konferencijoje ,,Tarpkultūrinė savanorystė ir Europos pilietiškumas“ bei pristatė savo įgyvendintas veiklas, siekius bei partnerystės svarbą. Buvo aptarta kylančios problemos ir iššūkiai, tolimesnės veiklos kryptys.

Lietuva nors viena mažiausių projekto dalyvių tarp  Danijos, Portugalijos ir Ispanijos, savo aktyvia savanorystės veikla įkvėpė ir šalis partneres. Šiaulių sporto gimnazija apėmė bendrystę su gyvūnų prieglauda, senelių namais, Motinos Teresės šeimų namais, caritu bei kitomis švietimo įstaigomis – ikimokylinio, pagrindinio bei suaugusiųjų mokymo institucijomis.

Taip pat projekto metu bendradarbiaujant tarp minėtų partnerių buvo sukurtas ir išleistas leidinys apie savanorystę, jos svarbą, sritis, pagrindines organizacijas prie kurių galima prisijungti, skleisti gerosios patirties idėjas ir dalintis savo laiku su kitais.

Projekto tikslas buvo ne tik dalintis, kurti, bet ir veikti. Vienas iš veiklos rezultatų surinkti ir antrinėmis žaliavomis paversti nuo skardinių likę atidaryti žiedai. Šie dažnai nematomi, neperdirbti elementai kenkia aplinkai, gyvūnams ir augalams.

Taip pat šios surinktos žaliavos prisidės prie kilnaus tikslo – iš šių gydytojų savanorių dėka bus pagaminti protezai skirti Afrikos, Tailando nepasiturintiems gyventojams netekusiems galūnių. Net ir vienas kartas paėmus nuo žemės numestą menką skardinės šiukšlę, galima palikti didžiulę žymę, jei tai darys vienas, po to kitas, tada dar kitas – taip pasaulis taps švaresnis, saugesnis ir tuo pačiu vienijantis visus vardant tikslo suprasti, padėti ir kurti.

Projekto pabaigoje buvo galima matyti, kad surinktų metalinių elemetų kiekis viršijo lūkesčius, tai rodo, kad net ir menkas darbas gali tapti dideliu!

Partnerių ir mūsų kaip projekto dalyvių patirtis įkvėpė toliau veikti ir siekti aukštesnių tikslų – būti aktyviu dalyviu, būti savanoriu, būti tuo kas gali pakeisti pasaulį!