Ar ATGAL gali reikšti pirmyn? Gali, kai taip pavadintas tarptautinis ERASMUS+  projektas „Act Local Think Global“ („Žemė mūsų rankose: mąstyk globaliai – veik lokaliai“). Nors vieni metai pasibaigė ir jau  prasidėjo kiti, tačiau kai kurie rūpesčiai, problemos, susijusios su tvarumu, aplinkos apsauga, rūšiavimu, šiukšlių mažinimu išlieka labai aktualios. Idėjomis, kaip padaryti  pasaulį švaresnį, saugesnį dalijosi ir projekto „Act  local think global“ dalyviai iš Danijos, Ispanijos, Graikijos ir Lietuvos. Į projekto susitikimą Danijoje vyko Šiaulių sporto gimnazijos projekto koordinatorė Zulfija Guzienė, matematikos mokytoja Zita Šimkuvienė ir penki gimnazijos mokiniai. Netoli Danijos sostinės Kopenhagos esančiame Koge mieste įsikūrusioje verslo mokykloje šeimininkai svečiams pristatė  šalies švietimo sistemą, papasakojo  apie savo mokyklą, pagrindines programų kryptis. Labai įdomūs buvo ir projekto partnerių pristatymai apie savo gyvenamąją aplinką, mokyklą, švietimo sistemą, pasakojo, kaip kiekviena šalis sprendžia ekologines problemas siekdama užtikrinti tvarumą. Kiekvienas turėjo galimybę pasigirti, pasidžiaugti, papasakoti apie naujoves, išgirsti kažką naujo ir pasidalinti patirtimi. Popiet šeimininkai lydėjo svečius į Kopenhagą, kur visi dalyvavo seminare apie atsakingą gamybą ir vartojimą, kėlė tikslus, analizavo, kaip išnaudoti galimybes tvariam aplinkos vystymui(si), ieškojo neįprastų, kūrybinių tvaraus yystymo(si) problemos sprendimų.

Antrąją susitikimo dieną buvo išbandytas vienas geriausių būtų lengviau bendrauti, pažinti vieniems kitus, užmegzti ryšius –  dirbti komandose. Darbo grupėse dalyviai analizavo, kaip  Danijos įmonės rūpinasi aplinkos tvarumu, kokių priemonių, veiksmų imasi, kad aplinka būtų švaresnė, o žala kiek įmanoma mažesnė. Popiet susipažinę su Koge veslo mokyklos aplinka, ugdymo baze darbo grupių nariai atliko ir pristatė individualias užduotis, dalyvavo seminare švaros ir tvarumo tema.  Vakarop danų mokiniai sykiu su svečiais iš Turkijos, Ispanijos, Graikijos  ir Lietuvos turėjo galimybę pabendrauti neformalioje aplinkoje, artimiau susipažinti su Danijos kultūra, jaunimo gyvenimu.

Trečiadienį, įpusėjus susitikimui, jaunieji busimieji aplinkosaugininkai rinkosi Koge miesto savivaldybėje, ten buvo pristatyta 17 Jungtinių Tautų iškeltų tvaraus vystymosi tikslų. Popiet visi vyko į kultūrinę-pažintinę  kelionę po Kopenhagą, kur susipažino su Danijos istorija ir tradicijomis, plaukiojo laivu Kopenhagos kanalais, apžiūrėjo Amaliaborgo rūmus, Gefiono fontaną, garsiąją Mažosios undinėlės skulptūrą, lankėsi ir populiariausioje turistų traukos vietoje sostinės centre – ilgiausioje pėsčiųjų gatvėje, kur virte verda prekyba.

Projekto metu buvo skirta laiko ir aplinkos tyrinėjimui, pasaulio, kitos kultūros pažinimui. Ketvirtadienį projekto dalyviai lankėsi Tivoli parke, kur domėjosi, kaip jame  susidorojama su iškylančiais tvarumo užtikrinimo iššūkiais. Popiet visi turėjo galimybę mėgautis atrakcionais, labai gražiai kalėdiniu laikotarpiu atrodančiu Tivoli parko sodu.

Projekto metu tiek mokytojai, tiek mokiniai ne tik pasidalino savo patirtimis, tačiau galėjo patyrinėti, apžiūrėti, kaip įgyvendinamos tvarumą užtikrinančios idėjos, suprasti, kad aplinkos apsauga, atsakingas požiūris į tai, kas mus supa, kaip gyvename, kuo galime prisidėti, kad pasaulis būtų tvarkingesnis, švaresnis ir saugesnis. Tai labai  priklauso ne tik nuo dabar tuo besirūpinančių žmonių, bet ir nuo jaunimo, kuris labai aktyviai įsijungia sprendžiant  aplinkos apsaugos, tvarumo  klausimus, ieškant problemos sprendimo būdų, nes Žemė yra mūsų rankose. Nes  ATGAL reiškia ėjimą tik pirmyn.

Mokytoja Zita Šimkvienė