Sausio 13-osios rytą 8 val. Šiaulių sporto gimnazijos languose švietė degančios žvakutės. Tokiu būdu Šiaulių sporto gimnazijos bendruomenė prisijungė prie visuotinės pilietinės iniciatyvos „Atmintis gyva, nes liudija“.

1991 metų sausį vienybės ir laisvės siekio vedini  Lietuvos piliečiai pasiekė istorinę pergalę. Tauta atsilaikė prieš sovietinių okupantų ir vietinių kolaborantų agresiją bei bandymą karine jėga įvykdyti perversmą ir apgynė atkurtos valstybės nepriklausomybę. Tomis dienomis iš esmės sprendėsi visos sovietinės imperijos pavergtų tautų ir valstybių likimai, iš esmės sprendėsi Europos ateitis.

Šiais metais dėl pandemijos ir nuotolinio mokymo ši svarbi data buvo minima kiek neįprastai. Mokiniai, mokytojai žvakutes degė savo namų languose, kiti darbuotojai uždegė žvakutes gimnazijoje. Istorijos mokytoja I. Vaitkė, kiekvienai mokinių klasei skyrė dalį pamokos. Laisvės gynėjų diena, tai ne tik proga prisiminti pirmuosius, atkurtos Lietuvos nepriklausomybės metus, bet ir ugdyti mokinių patriotiškumą, meilę Lietuvai, pagarbą asmenims, kurie kūrė Lietuvos istoriją. Visos klasės peržiūrėjo Įdomiosios Lietuvos istorijos filmuką. 8-tos klasės mokiniai sudalyvavo sausio 13-osios proga sukurtame žaidime, kurį parengė „Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos Kraštotyros, senųjų spaudinių ir skaitmeninimo skyriaus darbuotojai „Istorijos seklys: Sausio 13-osios reliktai“. Ši virtuali priemonė skirta mokiniams geriau pažinti 1991 m. sausio 13 d. istoriją ir smagiai bei prasmingai leisti laiką. Gimnazistai turėjo progą ne tik įsivertinti savo turimas žinias, bet ir sužinoti naujų faktų apie 1991 m. įvykius Lietuvoje atliekant mokytojos sukurtą testą www.eTest.lt/login.

Tai buvo Tautos pergalė. O Tauta – tai ne tik žmonės, gyvenę tuo istoriniu momentu, bet ir ankstesnės kartos, padėjusios laisvės siekio pamatus – nepriklausomybės kovų savanoriai, pokario partizanai ir rezistentai – tai ir šiandieninė karta, užaugusi nepriklausomoje Lietuvoje, tai ir jų vaikai, kurie gyvens ir kurs ateities Lietuvoje. Ir mes galime didžiuotis šia pergale.