Lapkričio mėnesio pradžioje Šiaulių sporto gimnazijos anglų kalbos mokytoja ir profesinio orientavimo konsultantė paliko darganotą dangų Lietuvoje, išvyko ieškoti šilumos į Turkijos sostinę Stambulą, kur įvyko pirmas partnerių susitikimas Erasmus+ mokyklos mainų projekto „Act local, think global!” („Žemė mūsų rankose: mąstyk globaliai – veik lokaliai!“).

Stambulas – vienas įdomiausių pasaulio miestų. Vienintelis, iš kurio valdyta ir krikščioniška, ir musulmoniška imperijos – galingiausios Europoje. Viskas didinga, viskas atsispindi Bosforo sąsiauryje, skiriančiame Europą nuo Azijos, nes Stambulas stovi abiejuose žemynuose. Bet ir čia, kaip ir visame pasaulyje, labai yra aktuali atliekų rūšiavimo problema.

Projektas startavo nuo pažinties su kolegomis iš Danijos, Graikijos, Ispanijos, Turkijos ir Lietuvos. Atvykę į Özel Empati Florya Anadolu Lisesi susipažinome su švietimo sistema Turkijoje. Šalių partneriai vieni kitiems pristatė savo šalį, miestą, mokyklą, švietimo sistemą. Kalbėjome apie atliekų tvarkymo politiką, analizavome ataskaitas, ieškojome panašumų ir skirtumų. Susitikime su Turkijos savivaldybės švietimo atstovu diskutavome apie tai,  kaip savivaldybė prisideda prie aplinkos tvarumo šalyje, o ypač mokyklose. Kiekviena šalis pristatė, kaip siekia įsitraukti ir prisidėti su savo bendruomene prie atliekų rūšiavimo, tvarkymo. Nustebino ispanų mokyklos atstovų pristatymas, jų pasidalintos veiklos ir patirtis įkvėpė kitas partneres šalis. Šios šalies veiklos pirmauja atliekų rūšiavimo  srityje.

Atliekų rūšiavimas – vienas reikšmingiausių ir aktualiausių šiandienos iššūkių žmonijai. Nors atliekų rūšiavimo svarba ir jos samprata palengva „skinasi“ kelią ne tik Lietuvoje ar pasaulyje, tačiau žmonių mąstymas apie juos supančią aplinką ir jos saugojimo svarbą keičiasi ne taip sparčiai, kaip norėtųsi, todėl labai svarbu aplinkosauginio mąstymo pradėti mokyti nuo pat mažų dienų. Projekto metu dalyviai skatinami mažinti aplinkos taršą atliekomis, šviesti ir informuoti gimnazijos bendruomenę, visuomenę, kaip teisingai tvarkyti atliekas ir prisidėti prie saugesnės ir švaresnės aplinkos.

Tikimės, kad Erasmus+ projekto paramos dėka mokiniai taps  atsakingesni, aktyvesni sprendžiant atliekų tvarkymo problemas, be to,  dar labiau prisidės prie aplinkos tausojimo. Penkios partnerės tam ir susibūrė, kad padidintų jauno žmogaus sąmoningumą apie aplinką, atliekų rūšiavimą.