Ar dažnai susimąstome apie organinių ir neorganinių atliekų kiekio nuolatinį augimą? Šiaulių sporto gimnazijos mokiniams ir mokytojams tai yra labai aktuali tema, todėl mokykla įsitraukė į Erasmus + strateginės partnerystės projektą ,,Žemė mūsų rankose: mąstyk globaliai ir veik lokaliai” („Act Local, Think Global“). Penkios mokyklos partnerės (Danija, Ispanija, Graikija, Turkija, Lietuva), sudarė bendradarbiavimo sutartį, kad padidintų informuotumą apie atliekų perdirbimą, tvarkymą ir teigiamai pakeistų jaunų žmonių požiūrį vykdant įvairias veiklas, reikalaujančias aktyvaus įsitraukimo ir pilietiškumo.

2022 m. spalio 22 – 29 d. Šiaulių sporto gimnazijos dvi mokytojos ir penki mokiniai lankėsi Graikijoje, Kavalos mieste,  kur ieškojo priežasčių, dėl ko sparčiai didėja organinių ir neorganinių atliekų kiekis. Analizavo statistikos duomenis ir kokia yra galiojanti atliekų tvarkymo politika Graikijoje.  Projekto  dalyviai apsilankė Kavalos miesto savivaldybėje, kur buvo supažindinami, kaip Graikijoje tausojami gamtos ištekliai, mažinama aplinkos tarša, taupoma energija, kokiai gamybai naudojant žaliavą iš perdirbtų atliekų reikia ženkliai mažiau energijos nei būtų sunaudota išgaunant bei apdorojant naujus išteklius. Kavalos miesto vicemeras teigė, kad didelio atliekų kiekio perdirbimo procesas sukelia rimtų padarinių aplinkai. Sąvartynuose trūksta vietos, jie turi neigiamą poveikį sveikatai, teršia dirvožemį, vandenį ir orą, o atliekas šalinant deginimo būdu į aplinką išsiskiria toksiškos medžiagos. Atsisveikinant palinkėjo, kad šiandieniniai mokiniai taptų socialiai atsakingais piliečiais, kurie spręstų atliekų tvarkymo problemas, išmanytų realaus gyvenimo aplinkos apsaugos koncepcijas.

Projekto dalyviai ne tik diskutavo, kaip pakartotinai panaudoti atliekas šiandien geresniam rytojui, bet ir patys dalyvavo įvairiose veiklose: lankė pamokas, kur buvo kalbama apie perdėtą vartotojiškumą,  grupėse analizavo šią problemą bei parengė plakatus apie perteklinį vartojimą, kūrė lankstinukus, kuriuose surašė būdus, kaip būtų galima pakartotinai panaudoti įvairius daiktus. Vėliau mokyklos kieme vyko ,,Žaliųjų pirštų” užsiėmimas – mokiniai naudojo senas mašinų padangas ir plastikinius butelius kuriant gėlynus. Mokinių rankomis buvo sukurtas žaliasis kampelis, pasodintos gėlės bei dekoratyviniai augalai. Kiekvienas projekto dalyvis iš namų turėjo atsivežti po nebenešiojamą drabužį, kurį buvo mokomasi pakartotinai panaudoti ir paversti meno kūriniu. Savo atliktus darbelius padovanojo mieste gyvenančioms ukrainiečių šeimoms.

Šio projekto metu buvo susipažinta  su Kavalos miestu, jo istorija. Kavala yra pirmasis miestas Europoje priėmęs krikščionybę ,  kuriame  su savo mokiniais Motiejumi ir Silu išsilaipino Šv. Paulius.  Šią simbolinę išsilaipinimo vietą žymi maža bažnytėlė. Be to, aplankyta daug įdomių vietų: Kavalos archeologinis muziejus, Filipų griuvėsiai (Filipai – senovės Makedonijos miestas, dabartinės Graikijos teritorijoje) . Šis archeologinė vietovė 2016 m. įrašyta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Filipų (Philippi) miestelis garsus ir tuo, kad jame šv. Paulius skelbė savo pirmąjį  evangelinį pamokslą ir buvo pakrikštyti  pirmieji krikščionys Europoje.  Tai miestas, garsėjęs Aleksandro Makedoniečio tėvo, karaliaus Pilypo II-ojo aukso ir sidabro kasyklomis. Apsilankymas laukinių paukščių fermoje nepaliko nei vieno abejingo, čia sužinojo apie Graikijoje  gyvenančių plėšriųjų paukščių rūšis, galėjo ne tik juos paglostyti, bet ir kartu su jais nusipaveiksluoti.

Taigi, šios kelionės įspūdžiai išliks ilgam, žinios padės dar labiau suprasti, jog daugumą išmetamų atliekų galima rūšiuoti, perdirbti ir vėl panaudoti, todėl reikia apie tai kalbėti su mokiniais ir mokyti juos tausoti aplinką. Labai svarbu, kad užaugintume naująją kartą su išugdyta rūšiavimo kultūra, supratimu, kam to reikia ir dėl ko tai darome. Šio projekto partnerystėje, dalydamiesi idėjomis ir mokydamiesi vieni iš kitų, pasieksime užsibrėžtų tikslų.